Медичні поради

Медичні поради лікаря учням і батькам

Продукти корисні для здоров’я дитини та режим харчування школяра

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від числених  хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою.

   Згідно з нормами фізіологічних потреб в енергії  6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років- 2100.

        З 11 років добові потреби для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба більше енергії, аніж дівчатам. Так в 11-13 років для дівчат потрібно 2300 ккал на добу, а для хлопців 2400 ккал.  В 14-17 років для дівчат потрібно – 2400 ккал на добу, а для хлопців 2700 ккал на добу.

       Змінюється за віком також добова потреба у вітамінах та мікроелементах.

Щоб меню було здоровим та збалансованим слід додержуватись слідуючих порад:

  • Акцентуйте увагу на овочах і бобових- вони мають бути основою раціону
  • Щодня їжте фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи
  • Упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика)
  • Мінімізуйте кількість солі та цукру – для дітей 2-3 г на добу, а для підлітків менше 5г на добу солі ; цукор- 25-50 гр на добу включаючи фруктові цукри
  • Використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова, нерафінована соняшникова)
  • Стежте за водним балансом : потрібно вживати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги

Щоб їсти здорову їжу  із задоволенням потрібно:

  1. Привчити себе до різних смаків. Щоб звикнути до нових продуктів, інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Овочі завжди повинні бути доступними, але не потрібно змушувати себе їх їсти.
  2. Краще їсти всією сім’єю без телевізора. Вживання їжі перед телевізором (смартфоном) сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
  3. Потрібно встановити регулярний режим харчування. Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
  4. Потрібно пити достатньо води. Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів рівня фізичної активності, температури повітря тощо.

      Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

-діти 4-8 років  – 5 склянок

-діти 9-13 років- 7-8 склянок

– 14 років і більше- від 8 до 11 склянок

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але й з харчових продуктів.

  1. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі. Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

           Топ- продукти для підтримки розумових функцій у дітей:

  1. Яйця, які включають холін, вітамін В12, білок і селен.
  2. Ягоди, насичені антацидами сприяють оптимальному кровообігу в мозку, забезпечують протизапальну дію та сприяють виробленню нових нервових клітин.
  3. Морепродукти та риба є чудовим джерелом Омега-3 жирних кислот, йоду та цинку, які необхідні для розвитку та нормальної роботи мозку.
  4. Зелені листові овочі: шпінат, капуста та салат захищають мозок, включаючи фолієву кислоту, флаваноіди, вітамін Е та К.
  5. Какао та какао-продукти є одними з найбільш концентрованих джерел флаваноідних антиоксидантів, як катехін та епікатехін, які мають протизапальні на захисні властивості. Вони посилюють прилив крові до мозку , покращують візуально обробку інформації та пам’ять.
  6. Апельсини посилюють нервову активність і приплив крові до мозку, містять вітамін С, що необхідний для розвитку мозку, підвищують концентрацію уваги, запам’ятовування, швидкості прийняття рішень.
  7. Йогурт – є хорошим джерелом йоду, білка, цинка, вітаміна В12 і селена.
  8. Продукти, багаті залізом –це м’ясо, птиця, морепродукти, квасоля та шпинат. Але організм краще засвоює гемове залізо, яке міститься в їжі тваринного походження. Дефіцит заліза також негативно впливає на розумовий розвиток і успішність та асоціюється з синдромом дефіциту уваги та гіперактивності. Додавання вітаміну С покращує засвоєння заліза.
  9. Горіхи та насіння містять вітамін Е, цинк, фолієву кислоту, залізо та білок. Вживання горіхів допомагає краще збалансувати харчування.

 Збалансоване харчування має вирішальне значення для загального здоров’я, включаючи здоров’я мозку.

Клініка та профілактика вірусного гепатиту у дітей

 (зокрема вірусного гепатиту А)

Вірусні гепатити- це інфекційне захворювання, пов’язане із ураженнями печінки та розладом обміну речовин, яке спричиняється вірусами А, В, С, Д, Е і має ентеральний та парентеральний  шляхи передачі.                                                                      Джерелом інфекції в усіх випадках є хвора людина. Зараження вірусами  А і Е відбувається фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки, а віруси В, С, Д  передаються  парентеральним шляхом – при порушенні цілості шкірних покровів (ранки, подряпини) або при переливанні крові та її препаратів. Найбільш високою є захворюваність на вірусний гепатит А. Гепатити В, С, Д зустрічаються рідше, і їх частота залежить від рівня медичної допомоги.

                             Загальні діагностичні критерії

                Головні ознаки:

  • Контакт із хворим на вірусний гепатит А, а при вірусних гепатитах В, С, Д указання на гемотрансфузії, ін’єкції, лікування зубів, оперативні втручання протягом 2-6 місяців до появи захворювання .
  • Зниження апетиту, навіть до анорексії, на фоні нерізкого болю в області печінки.
  • Поява сечі темного кольору.
  • Збільшення розмірів печінки з помірним болем при пальпації.
  • Наявність жовтяничного забарвлення шкіри та склер.
  • Зміна забарвлення фекалій (світлі, ахолічні).

            Додаткові ознаки:

  • Підвищення температури тіла до субфебрильних цифр.
  • Наявність блювоти (1-2 р. на добу) на протязі декількох днів.
  • Збільшення селезінки.
  • Наявність болю в області суглобів, свербіж шкіри та висипання на шкірі (с-м Крості – Джанотті).

 

   Інкубаційний період при вірусному гепатиті А триває від 15 до 45 днів,  найчастіше 15-20 днів. Клінічні прояви відсутні, але в крові може підвищуватися АЛТ та АсАТ.

       Початковий період (переджовтяничний) триває 3-5 днів. Початок захворювання гострий,  температура тіла підвищується до 38-39 ℃, з’являються симптоми інтоксикації , іноді тупий або нападоподібний біль у животі, тяжкість в правому підребір’ї, легкі катаральні явища у зеві. Через 2-4 дні  температура тіла нормалізується, диспептичні явища посилюються. В кінці цього періоду з’являється потемніння сечі та знебарвлення калу, печінка збільшується, піднімається АлАТ, АсАТ, тімолова проба, диспротеінемія.

      Жовтяничний період – середня тривалість 7-10 днів. На 3-5день колір шкіри стає жовтим, загальний стан покращується, температура тіла у нормі. Печінка збільшена, щільна, болюча при пальпації, відмічається збільшення селезінки. Через тиждень після початку жовтяниці вірус більше не виділяється з калом.

       Період реконвалісценції (післяжовтяничний) – триває 2-3 місяці. Скарг у дітей немає, самопочуття хороше, іноді зберігається збільшення печінки.

         Незалежно від загального стану та важкості хвороби постільний режим 2-3 тижні.

           Дієта: з їжі виключають м’ясні екстрактові бульйони, смажені м’ясо та рибу, прянощі, копчені і солоні страви, консерви, какао, шоколад. Жири в добовому раціоні мають бути на 60-70% у вигляді рослинної олії. Виключаються овочі та фрукти жовтогарячого кольору: морквяний, томатний соки, апельсини, мандарини, гарбуз.

                За добу хворий повинен випивати 1-1,5-2 літри рідини – лужні мінеральні води, чай, відвар шипшини. Годують дітей частіше (4-6 разів на добу) дрібними порціями.

             Профілактика

  • Уникати контакту з хворою людиною.
  • Уникання потенційно інфікованих продуктів (мідій та інших морепродуктів), особливо у час подорожей до країн з високим ступенем ризику.
  • Вакцинація проти гепатиту А.

     Показана тим, хто тривалий час  перебуває або часто подорожує до країн з високим ступенем ризику. Ревакцинацію рекомендовано проводити через 6-12 місяців після першої дози. Мандрівникам слід вакцинуватися щонайменше за 2 тижні до подорожі.

    Комбінована вакцина проти гепатиту А та В вводиться 3 дози за схемою 0,1 та 6 місяців, а для дітей віком старше 16 років є окрема вакцина. Нажаль в Україні вона не зареєстрована.

      Вакцинація проти гепатиту А завжди рекомендується туристам, які мандрують у тропічні райони та по узбережжях Середземного моря, а саме африканському та середньому сходу. Щодо країн Балтії та країн Східної Європи, вакцинація рекомендована у випадку, коли очікуване перебування є тривалим або передбачені повторні відвідування цих країн.

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Поради лікаря

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій серед населення, у тому числі і серед дітей, експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) розроблені десять «золотих» правил:

  1. Вибір безпечних харчових продуктів.

    Багато продуктів, такі як фрукти й овочі, споживають у сирому вигляді; в той час деякі з них  ризиковано їсти без попередньої обробки. Під час покупки продуктів майте на увазі, що мета їх подальшої обробки – зробити їжу безпечною і подовжити термін її зберігання. Певні продукти, які споживаються сирими, вимагають ретельного миття, наприклад, салат та зелень. Не купуйте харчі, якщо сумніваєтеся у їх правильному зберіганні перед  їх продажем.

  1. Ретельно готуйте їжу.

     Багато сирих продуктів, головним чином птиця, м’ясо і сире молоко, часто засіяні патогенними мікроорганізмами. У процесі варіння (смаження) бактерії знищуються, але пам’ятайте, що температура у всіх частинах харчового продукту повинна досягти 70℃. Якщо м’ясо курчати все ще сире біля кістки, то помістить його знову в духовку до досягнення повної готовності.  Заморожене м’ясо, риба і птиця повинні ретельно відтанути перед кулінарною обробкою.

  1. Їжте приготовлену їжу без зволікання.

      Коли приготовлена їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають розмножуватися. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більше ризик отримати харчове отруєння. Щоб себе убезпечити, споживайте їжу відразу після приготування.

  1. Ретельно зберігайте харчові продукти.

      Якщо ви приготували їжу «про запас» або бажаєте після вживання зберегти решту її частини, майте на увазі, що вона повинна зберігатися або гарячою (близько або вище 60℃)  або холодною (нижче 10℃). Це виключно важливе правило, особливо якщо маєте намір зберігати їжу більше 4-5 годин, а їжу для дітей взагалі не піддавати  зберіганню. Загальна помилка. Що призводить до  незліченних випадків харчових отруєнь – зберігання в холодильнику великої кількості теплої їжі. Ця їжа в перевантаженому холодильнику не може швидко повністю охолонути, коли в середині харчового продукту занадто довго зберігається тепло (t >10℃), мікроби виживають і швидко розмножуються до небезпечного для здоров’я людини рівня.

  1. Ретельно підігрівайте приготовлену заздалегідь їжу.

     Це найкраща міра захисту від мікроорганізмів, які могли розмножитися в їжі в процесі зберігання (правильне зберігання пригнічує ріст мікробів, але не знищує їх). Ще раз, перед тим як їсти, ретельно прогрійте їжу (температура повинна бути не менше 70℃).

  1. Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.

     Правильно приготовлена їжа може бути забруднена шляхом контакту з сирими продуктами. Наприклад, не можна використовувати одну і ту ж обробну дошку і ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) птиці. Подібна практика може призвести до потенційного ризику зараження продуктів і зростанню в них мікроорганізмів із подальшим отруєнням людини.

  1. Часто мийте руки.

     Ретельно мийте руки перед приготуванням їжі і після кожної перерви в процесі готування – особливо, якщо ви були в туалеті чи чіпали телефон, гроші та інше. Після обробки сирих продуктів, таких як риба, м’ясо або птиця, знову вимийте руки, перш ніж приступати до обробки інших продуктів. А якщо у вас є інфікована подряпина (рана) на руці, то обов’язково перев’яжіть її або накладіть пластир перш ніж приступити до приготування їжі. Також пам’ятайте, що домашні тварини – собаки, птахи і особливо черепахи часто носії небезпечних мікроорганізмів, які можуть потрапити в їжу через ваші руки. Навчіть своїх дітей постійно мити руки, ягоди і фрукти, якщо вони їдять їх без вашої присутності.

  1. Тримайте кухню в чистоті.

      Так як їжа легко забруднюється, будь-яка поверхня, яка використовується для її приготування, повинна бути абсолютно чистою. Кожен харчовий обрізок, крихта або брудні плями – це потенційний резервуар для мікробів. Рушники для протирання посуду повинні змінюватися щодня. Ганчірки для миття підлоги також вимагають частого прання або заміни.

  1. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.

      Тварини часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають харчові отруєння. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках  (контейнерах).

  1. Використовуйте чисту воду.

       Чиста вода важлива як для пиття, так і для приготування їжі. Якщо у вас є сумніви щодо якості води, то прокип’ятіть її перед питтям, додаванням до харчових продуктів або перед використанням. Ніколи не пийте воду з невідомих водойм і джерел.

 

 

Увага!

Будьте обережні!

Сонячні та теплові удари!

Діти більше страждають ніж дорослі.

Клінічні прояви перегрівання(теплового, сонячного удару):

Спочатку незначні м’язові судоми, зазвичай в ногах, температура тіла нормальна, спрага, втома, легкий головний біль, почервоніння обличчя, потовиделення. Потім підвищення температури до 37,7-39,4 С, головокружіння, серцебиття, головний біль, нудота, блювота, втрата координації, профузне потовиделення.

Після цього  стадія теплового удару – це невідкладний медичний стан, смертність сягає 50%, температура тіла 40 С та вище.

Сонячний удар – це різновидність теплового удару, страждає тільки голова.

Профілактика перегрівання ( теплового, сонячного удару):

1) Одежа для спеки – легка одежа світлого кольору, парасольки та капелюхи.

2) Багато пийте –  носіть із собою воду. Пийте постійно, навіть, якщо не відчуваєте спрагу.

3) Їжа.  Не їжте  високопротеінову їжу, бо вона збільшує метаболічне нагрівання.

4) Залишайтеся в приміщенні-  охолоджуйте приміщення до температури комфорту.

5) Робіть перерви  під час занять фізичною активністю.

6)  Тінь  знайдіть тінь. Робіть паузи для перебування в тіні.

Дитина ніколи не повинна сама залишатися в автівці, особливо під час спеки.

 

 

Харківська обласна бібліотека для дітей. Рубрика «БІБЛІОМІСТЕЧКО». Розділ «Здоров’я та розвиток дитини» за посиланням: http://bibliomiste4ko.kharkiv.ua

 

Інформаційний санбюлетень «Планета здоров’я»

15 січня 2024 Пам’ ятка для учнів

ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ЛІКНЕП

4 січня  2024 року для учнів 7-11 класів та батьків  проведений просвітницький лікнеп «Комп’ютерна залежність. Все починається з дитинства»

 

 

 

Сон-рекомендації

 

Вірусний гепатит А