Охорона праці

Охорона праці

 

 

 

 

 

ІНФОРМАЦІЯ

  щодо  відзначення у 2024 році Всесвітнього дня охорони праці.

З метою відзначення Всесвітнього дня охорони праці в Комунальному закладі «Харківська санаторна школа № 9» Харківської обласної ради  проведені заходи, присвячені Всесвітньому дню охорони праці під девізом: «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці» (відповідальний – заступник директора з виховної роботи Семенець А.П.).

У рамках підготовки та відзначення Всесвітнього дня охорони праці в школі проведено наступні заходи:

  1. Організаційні:

1.1. 29 квітня 2024 року проведено урок, присвячений Всесвітньому дню охорони праці за темою « Вплив зміни клімату на безпеку та  гігієну праці».

1.2. 26 квітня 2024 року у закладі проведено бесіду з працівниками про вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці, про вплив погодних умов на стан здоров’я, самопочуття та працездатність робітників. Також надані рекомендації щодо зменшення впливу погодних умов на стан здоров’я людини.

1.3. Здійснено контроль за веденням журналів реєстрації інструктажів з охорони праці, безпеки життєдіяльності, цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

1.4. Перевірено наявність оновлених інструкцій з охорони праці та безпеки життєдіяльності, електробезпеки, пожежної безпеки для працівників санаторної школи.

1.5. Перевірено наявність інструкцій з безпеки життєдіяльності для учнів санаторної школи.

1.6. Перевірено виконання заходів розділу «Охорона праці» в Колективному договорі.

  1. Санітарно-гігієнічні заходи.

2.1. Перевірений санітарний стан приміщень школи, в тому числі виконання санітарно-епідемічних вимог, пов’язаних з інфекційними захворюваннями.

2.2. Перевірено своєчасність  проходження медичних оглядів працівниками школи.

2.3. Перевірено своєчасність проведення медпрацівниками школи профілактичних медичних оглядів учнів.

  1. Заходи з електробезпеки.

3.1. Здійснено контроль стану електромереж  на відповідність вимогам Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (перевірка виконання заземлення, справність електропроводки, розеток, вимикачів, розподільних шаф).

  1. Заходи з пожежної безпеки.

4.1. Перевірено наявність та укомплектованість школи первинними засобами пожежогасіння.

4.2.  Перевірено працездатність системи пожежної сигналізації закладу.

4.2. Перевірена наявність планів евакуації з приміщень санаторної школи.

      Інформацію підготував:

       інженер з охорони праці    Григораш Г.М.   

 

Проведена робота з питань охорона праці та безпеки життєдіяльності

у комунальному закладі « Харківська санаторна школа № 9» ХОР  у 2023 році .

 

В санаторній школі здійснювався контроль за дотриманням вимог щодо організації роботи з охорони праці, передбачених Законом України «Про охорону праці», Законом України «Про освіту», Законом України «Про повну загальну середню освіту». Робота здійснювалась відповідно до «Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», затвердженого наказом МОН України   від 26.12.2017 № 1669.

В закладі розроблені та діють Положення:

– Про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу;

– Про службу охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності;

– Про порядок проведення навчання та перевірку знань з питань охорони праці, пожежної, електробезпеки та безпеки життєдіяльності;

– Про систему управління охороною праці;

– Про службу спостереження за безпечною експлуатацією будівель, споруд та інженерних мереж;

– Про адміністративно-громадський контроль з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності(БЖД).

Проводиться вступний інструктаж та первинний інструктаж на робочому місці новоприйнятих працівників,та повторні, цільові(в разі потреби) інструктажи(запис у журналах).  Також проводиться навчання та перевірка знань новоприйнятих працвників комісіею закладу з навчання та перевірки знань з питань охорони праці, пожежної безпеки та БЖД. Навчання та перевірка знань працівників з питань охорони праці, пожежної безпеки ти БЖД проводяться комісіею закладу згідно графіка(1 раз на три рокі), та в разі потреби(протоколи засідання комісії).

Розроблені і затверджені наказом по закладу інструкції з охорони праці і безпеки життєдіяльності для працівників. Також в закладі діють інструкції з безпечного проведення робіт по видам діяльності.

В  зв’язку з военним станом у санаторній школі проводиться дистанційне навчання, в процесі якого серед учнів проводяться інструктажи  з безпеки життєдіяльності, безпеки при користуванні компютерами  та іншою оргтехнікою та безпечної поведінки у побуті. Проводяться інструктажи учнів з безпечної поведінки під час повітряної тривоги, про ризики пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війні та інши правила безпеки під час загрози війскових дій.

Проводиться перевірка журналів реєстрації вступного, первинного та повторного інструктажів на робочих місцях та інструктажів з безпеки життєдіяльності учнів.